web analytics

5 gratis alternatieven voor premium software

Vandaag ga ik op zoek naar 5 gratis alternatieven voor veelgebruikte premium-software zoals Microsoft Office of Photoshop.

1. Microsoft Office
Office is een van de populairste programma’s van Microsoft en wordt dan ook veel gebruik in bedrijven of scholen. Het werkt goed en heeft vele mogelijkheden, maar daar hangt wel een deftig prijskaartje aan vast. Zo kost Office 2013 voor thuisgebruik ongeveer €269. Gelukkig zijn er ook enkele gratis opensource-alternatieven voor dit programma.

Het beste alternatief dat we konden vinden is Libreoffice. Dit programma gebruikt een interface die sterk lijkt op die van Office 2003, maar gelukkig zijn de mogelijkheden wel een pak beter dan die van de oude Office-versie. Libreoffice kan je hier vinden: http://nl.libreoffice.org/
Even voor de duidelijkheid: Word is Writer, Excel heet Calc en Powerpoint heeft de naam Impress meegekregen. Vrij logische namen dus.

Als je het toch niet echt kan vinden met Libreoffice is er ook nog Openoffice (http://www.openoffice.org/) waarvan eerstgenoemde is afgescheurd. Het lijkt sterk op Libreoffice maar werkt een beetje anders, dus misschien past dit eerder bij u.

2. Adobe Photoshop
Een tweede programma met een stevig prijskaartje (ongeveer $50/maand) komt uit de stal van Adobe. Photoshop is een erg krachtig programma om foto’s te bewerken en wordt dan ook gebruikt door vele professionele fotografen en andere grafici. Gelukkig kan ik ook hier een opensource-alternatief bieden, namelijk GIMP (GNU Image Manipulation Program).

GIMP (http://www.gimp.org) heeft net zoals Photoshop vele opties en biedt ook een grote variëteit aan verscheidene penselen. Het programma is iets minder gebruiksvriendelijk en heeft een steilere leercurve, maar dat is te overzien wanneer je aan de prijs van Photoshop denkt.

Verder hebben we ook nog Paint.net (http://getpaint.net). Dit is een uitgebreide versie van Microsoft Paint en biedt een goede basis voor fotobewerking. Het is gebruiksvriendelijker dan GIMP maar heeft iets minder mogelijkheden. Maar als u slechts op zoek bent naar goede software om je foto’s te verbeteren dan is Paint.net voldoende.

3. Nero Burning Rom 2014

Nero Burning Rom of een gelijkaardig Nero programma worden vaak gebruikt om video’s en muziek op CD’s, DVD’s en andere media te branden. Nero is gebruiksvriendelijk en wordt vaak meegeleverd met nieuwe computers maar niet altijd. Als je het programma zelf wil kopen kost dat je ongeveer 50 euro. Een hoeveelheid geld die je je makkelijk kan besparen door het gratis Infrarecorder te gebruiken.

Ook Infrarecorder (http://www.infrarecorder.org) is opensource en gemaakt door de community. Het programma biedt een hele hoop functies die ook in Nero aanwezig zijn dus kan je het net zo goed gebruiken. Dit is eigenlijk het enige deftige alternatief wat we kunnen geven voor Nero aangezien alle andere gratis brandsoftware niet werkt zoals het hoort of toch nog niet genoeg mogelijkheden heeft.

4. Microsoft Outlook
Outlook is eigenlijk een onderdeel van Microsoft Office maar ik wil het toch nog even apart benaderen aangezien het enkel aanwezig is in de duurdere Office-pakketten. Er zijn 2 goede alternatieven voor Outlook en het eerste komt van Microsoft zelf, namelijk Windows Live Mail (http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials-other#essentials=overviewother). Het andere alternatief is gemaakt door Mozilla (ontwikkelaar van Firefox) en heet Thunderbird (http://www.mozilla.org/nl/thunderbird/). Thunderbird heeft meer functies dan Live Mail maar is iets moeilijker in gebruik. Aan u de keuze 😉

5. Windows
Nu ga ik geen alternatief voor een programma bespreken maar een alternatief voor een heel besturingssysteem. Windows kan veel geld kosten en een licentie is meestal maar op 1 computer te gebruiken. Gelukkig is er ook nog het gratis besturingssysteem Ubuntu (http://www.ubuntu.com/). Ubuntu is gebouwd met de Linux-kernel en heeft vergelijkbare functies als Windows. De recentste versies van het systeem zijn al veel gebruiksvriendelijker dan vroeger en kunnen bijna evenveel als Windows. Het enige grote nadeel aan Ubuntu is het feit dat het geen Windows-programma’s kan draaien. Er is wel een programma genaamd Wine dat Windows emuleert maar dit is geen volwaardige vervanging. Als je dus geen nood hebt aan Windows-programma’s is Ubuntu een heel goed alternatief.

Geschreven door: Pieter Verschaffelt
All Rights Reserved © 2013 IFEMedia http://www.isearchfulledition.com

Ubuntu VS Windows

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *