web analytics

Android vs iOS

In dit artikel ga ik Android en iOS even met elkaar vergelijken en eens kijken welke van deze twee mobiele besturingssystemen nu eigenlijk het beste is voor smartphones en tablets. Is het zoals Apple zelf beweert iOS? Of is het toch Android, een gratis en zeer geavanceerd systeem?

Voordat ik begin zou ik eerst even willen zeggen dat ik me ervan bewust ben dat dit artikel een grote discussie teweeg kan brengen en dat het bij vele mensen een zeer gevoelig onderwerp is. Begrijp me goed, ik haat iOS niet en heb zelf een iPad, maar ik wil jullie wel even wijzen op de het soms onderschatte en ook zeer goede Android. En ja, je hoort het goed, ik heb dus ook een Nexus 7. Mijn persoonlijke favoriet ūüėČ

Als eerste zou ik even een paar Android-toestellen willen vergelijken met de iPhone en iPad. We beginnen met de Samsung Galaxy S4 vs iPhone 5.

Android is beter dan iOS

Zoals je in deze tabel kan zien heeft de Samsung Galaxy S4 met Android hardware die een pak krachtiger is dan deze van de iPhone 5. Dit wil dus zeggen dat de S4 beter bestand is tegen nieuwe en zwaardere applicaties in de toekomst. Ook is de prijs lager, waardoor de prijs-kwaliteit verhouding veel hoger ligt. In de volgende tabel kijken we naar de effectieve snelheid gemeten met benchmarks.

iPhone 5 vs S4 Benchmark (Geekbench)Zoals duidelijk te zien is in deze grafiek is de Galaxy S4 dus dubbel zo snel dan de iPhone 5. Zelfs de Galaxy S3, een toestel van een jaar oud, is nog sneller dan de iPhone. Dit maakt dus ook duidelijk dat iOS, niet sneller is dan Android. In tegenstelling tot wat Apple zelf beweert.

Ten tweede gaan we eens kijken naar de verschillen in het systeem zelf. Apple beweert dat ze het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld hebben, zoals te zien is in onderstaande afbeelding. Nu gaan we ook eens kijken of ze wel degelijk gelijk hebben…

most advanced ios

 

Een eerste verschil is de openheid van beide systemen. Als je bij Apple een app zoekt, dan moet je onmiddellijk naar de App Store gaan. Daar is geen weg rond, tenzij je natuurlijk je toestel jailbreacked, maar dit is omslachtig en je kan er beter niet aan beginnen als je je toestel gaat wilt laten werken. Langs de ene kant is het handig dat je altijd weet waar je je apps kan vinden, maar dit is bij Android ook zo. 90 procent van alle apps vind je in de Play Store. Maar, en nu komt het, je kan ook gewoon applicaties die je op Google of andere websites vindt downloaden en installeren, ook als deze geweigerd worden in de Play Store. Als Apple een app niet goedkeurt, kan de ontwikkelaar het al vergeten en is al zijn harde werk voor niets. Want, natuurlijk, niemand kan de app installeren…

Een tweede grote verschil is de opslagruimte. De meeste smartphones en tablets met het Android-systeem (behalve de Nexus-reeks) beschikken over een micro SD-kaart. Dit wil dus zeggen dat je je geheugen snel en gemakkelijk kan uitbreiden zonder een nieuw toestel te kopen. Als aan de andere kant bijvoorbeeld een iPhone hebt met 16Gb geheugen en je geheugen is vol dan ben je verplicht een nieuwe toestel te kopen om weer aan je eisen te kunnen voldoen.

Nu ga ik 2 verschillen bespreken tussen de systemen die dan weer in het voordeel zijn van Apple.

Ten eerste de kwaliteit van de apps. De kwaliteit ligt iets hoger bij Apple dan bij Android, omdat ze strenger zijn in het goedkeuren van nieuwe applicaties. Dit is gewoon zo, ook al wordt het verschil tussen de kwaliteit van apps bij beide besturingssystemen kleiner, bestaat het nog steeds. Als je een beetje uitkijkt vind je bij Android ook zeer keurige apps, die soms van een superieure kwaliteit zijn, maar deze zijn moeilijker te ontdekken.

Ten tweede kunnen we misschien praten over de veiligheid praten van beide systemen. Juist omdat Apple het niet toestaat om apps buiten de App Store te installeren, wordt het voor malware moeilijker om zich op je toestel te vestigen. De openheid van Google speelt hier dan weer in het nadeel. Maar gelukkig heeft Google hier ook iets op gevonden. Om apps buiten de Play Store te installeren dien je in de instellingen aan te duiden dat dit je hiermee akkoord bent. Als je dus je toestel nog niet aangepast hebt, is het dus juist hetzelfde als bij Apple.

Nu ga ik het over het verschil in design hebben. Dit is een persoonlijke keuze natuurlijk, maar ook hier heeft Android weer de troef.

Als je een iPhone of iPad koopt ziet deze er altijd hetzelfde uit. Hoe veel je ook verandert. De achtergrond kan je wijzigen, maar dat is het dan ook wel ongeveer. Bij Android kan je een custom launcher installeren, een live achtergrond kiezen, widgets op je homescreen plaatsen of een andere skin installeren. Een custom launcher zorgt eigenlijk gewoon voor een ander startscherm en een nieuwe applijst. Ook verandert daarmee meestal de notificatiebar. Met widgets kan je snel informatie op je homescreen lezen en ook hier heb je weer een zeer grote keuze en deze kan je plaatsen op welke plek je maar wilt. Als je enkel voor een iPhone kiest vanwege het uiterlijk van het besturingssysteem, dan kan je beter voor Android gaan. Ten eerste gaat het je een hoop besparen en ten tweede kan je ervoor kiezen dat je Android-toestel er identiek als een iPhone gaat uitzien dankzij launchers die er net als iOS uitzien.

Hieronder een screenshot van iOS op een iPhone:

iOS homescreen

En nu het uiterlijk van iOS op een Android-smartphone:

iOS Launcher Android

Als conclusie zou je dus wel kunnen stellen dat Android zwaar wordt onderschat en dat Apple zijn eigen systeem nog eens dringend zou moeten herbekijken om het terug bij deze tijd te brengen. Als je nog opmerkingen over mijn vergelijking hebt, dan kan je een reactie achterlaten onderaan de post. En nogmaals, ik wil iOS niet afbreken en ik haat het zeker niet, maar ik wil jullie gewoon eens tonen dat het overschat wordt en toch niet zo goed is als iedereen altijd denkt.

Geschreven door: Pieter Verschaffelt
All Rights Reserved © 2012 IFEMedia http://www.isearchfulledition.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *