web analytics

Krant: Stuxnet werd door Amerikaanse regering ontwikkeld

Volgens een Amerikaanse krant zou het enorm geavanceerde computervirus Stuxnet door de Amerikaanse regering ontwikkeld zijn. Stuxnet zou per ongeluk ontsnapt zijn uit de installatie.

Stuxnet heeft het gemunt op nucleaire installaties, voornamelijk in Iran. Plannen om Stuxnet te creëren ontstonden al in 2006 toen George W. Bush nog de president van de Verenigde Staten was. Althans dit schrijft The New York Times op basis van anonieme bronnen.  Eerst werd er software geïnstalleerd op een uraniumverrijkingsfabriek in Natanz. Later bouwden de Amerikanen deze fabriek na om hun virus te testen.

Het virus is pas ontdekt toen door een programmeerfout het terecht kwam op de laptop van een van de werknemers van een besmet bedrijf. Deze man nam zijn laptop mee naar huis en sloot deze daar aan op het internet. Toen werd het verder verspreidt en is het ook ontdekt door een Wit-Russisch antivirus bedrijf.

Of de Amerikanen ook achter Duqu of Flame zitten is nog niet duidelijk. Deze 2 nieuwere virussen hebben zeer veel met Stuxnet gemeen.

Geschreven door: Pieter Verschaffelt
All Rights Reserved © 2012 IFEMedia http://www.isearchfulledition.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *