web analytics

Maak een succesvolle stad in Cities XL 2011

In deze workshop ga ik je uitleggen hoe je het beste een succesvolle stad kan bouwen in Cities XL 2011.Ten eerste moet je beginnen met een goede locatie uit te kiezen om je verbinding met het buitenland te creëren. De beste locatie is het midden van de maprand. Om te beginnen kun je het beste een Large Avenue aanleggen. Deze bestaan uit 2 vakken in elke richting wat ervoor zorgt dat het verkeer naar het buitenland zich vlot verplaatst. Later in het spel kan je deze baan misschien vervangen door een Expressway, maar daar hoef je je nu nog geen zorgen over te maken. Ok, nu je eerste verbinding naar het buitenland er ligt moet je een stadhuis bouwen. Dat kan je het beste op een centraal gelegen plek bouwen. Het stadhuis zorgt namelijk voor een hogere “Quality of life” (Levenskwaliteit) van de omringende huizen en inwoners. Na de bouw van een stadhuis zijn nu de stadsvoorzieningen aan de beurt. Nu er nog maar weinig energie en water verbruikt worden heeft je stad genoeg met een “Utility Center”. Dit kost dan ook nog niet veel. Het enige grote nadeel aan dit gebouw is de luchtvervuiling dat het met zich meebrengt. Hierdoor is het verstandig om het “Utility Center” aan de rand van je stad te bouwen om ervoor te zorgen dat je inwoners er geen last van hebben. Als al het beginnende bouwwerk achter de rug is begint nu het echte werk. Het is op dit moment in het spel namelijk noodzakelijk om huizen te bouwen waar je inwoners kunnen wonen. Om te beginnen moet je “Unskilled workers residences” bouwen omdat er nog niks anders mogelijk is. Een belangrijk punt in Cities XL is dat je vanaf het begin van het spel altijd groot genoege wegen bouwt. Bv. eerst bouw je een woonwijk zoals hierboven beschreven (niet al te groot) en daarna leg een je een “Large Avenue” die parallell met de woonwijk loopt aan. Als je dit gedaan hebt moet je de uiteinden van de wegen van je woonwijk met die van de Large Avenue verbinden zoals je ziet op de illustratie. Nu moet je beginnen met Industriegebieden om je inwoners werk te geven. Kies voor Heavy Industry and Food Industry. Begin met de Heavy Industry dicht in de buurt van je verbinding met het buitenland en een eind verwijdert van je stad te bouwen. Verbindt nu je industriegebied met een Large Avenue of Expressway met je woonwijken. Food Industry is iets moeilijker om te bouwen omdat dit enkel beschikbaar is op bepaalde plekken die tevoorschijn komen als je een bepaalde landbouwsoort selecteert.

cities-xl-2011-workshops-screen-1

Nu je inwoners een huis en werk hebben moet je ervoor zorgen dat ze tevreden blijven door stadsvoorzieningen te bouwen. Ten eerste moet je een ziekenhuis bouwen zodat je inwoners gezond zijn. In deze fase van het spel kun je nog niks meer. Het is belangrijk dat je je ziekenhuis aan een grote weg bouwt omdat dit ervoor zorgt dat het ziekenhuis een groter deel van de stad bediend en dat je zo minder onderhoudskosten moet betalen voor meerdere stadsvoorzieningen. Normaal gesproken zou het vanaf nu mogelijk moeten zijn om Skilled workers woonwijken aan te leggen. Als dit nog niet het geval is (hangt af van de grootte van je eerste woonwijk) dan moet je de woonwijk van de Unskilled Workers uitbreiden tot dit mogelijk is. De woonwijk van de Skilled workers bouw je het beste naast de woonwijk van de Unskilled workers zodat je stad overzichtelijk blijft en dat je minder stadsvoorzieningen moet bouwen. Vanaf nu is het ook nodig dat je “Education” voorzieningen bouwt zodat de kinderen van je werkers naar school kunnen gaan. Op dit moment is het ook belangrijk dat je de toestand van je wegen nog eens inspecteert aangezien er steeds meer inwoners zijn die allemaal naar hun werk moeten gaan. Indien het nodig is moet je een nieuwe baan (Large Avenue) parallell met je vorige Large Avenue (die naar je industriepark leidt) aanleggen en beide banen 1-richting geven zodat er 4 vakken zijn voor 1-richting zoals in het diagram.

cities-xl-2011-workshops-diagram

Na verloop van tijd zijn er ook Expressway’s beschikbaar. Een Expressway is een baan bestaande uit 3 baanvakken per richting. Als al je Large Avenue richting je industriepark overbelast zijn moet deze vervangen door een Expressway. Het enige nadeel hieraan is dat je deze niet 1-richting kunt maken dus dat betekent dat je er het beste 2 vlak naast elkaar kunt leggen. Nu je dit allemaal gedaan hebt moet je nog eens checken of je inwoners nog steeds gelukkig zijn. Normaal gezien zou dit nog het geval moeten zijn. Ok, en dan zou het vanaf nu mogelijk moeten zijn om “Medium density” woonwijken van Unskilled workers aan te leggen. “Medium density” betekent dat er kleine appartementjes gebouwt zullen worden in plaats van gewone huizen of villa’s en dat er zodoende meer mensen op een kleiner gebied kunnen wonen. Vanaf nu moet je deze soort van wijken aanleggen zodat je stad sneller kan groeien. Natuurlijk heeft deze soort wijken ook een nadeel: je wegen gaan sneller vol zitten en dus is het zeer belangrijk dat je genoeg grote wegen aanlegt. Momenteel moet je ook je industriepark uitbreiden met “Manufacturing” en nog een deel “Heavy Industry” (waarschijnlijk ook al Medium density) zodat al je nieuwe inwoners werk hebben. Wat je zeker niet mag vergeten in deze fase van het spel is de behoefte aan elektriciteit, water en vuilnisbelten van je stad. Deze moet je zeker bouwen zodat je industrie probleemloos blijft draaien. Als je nu alles hebt gedaan, doe je net zoals in het begin en kijk of je alle benodigde stadsvoorzieningen voor je inwoners gebouwd hebt. Nu ben je normaalgesproken goed op weg gezet om een grote en succesvolle stad te bouwen in Cities XL. Je moet gewoon alle bovenstaande stappen herhalen maar dan met steeds grotere en dichterbebouwde woonwijken. Uiteindelijk kom je ook aan bij de “Elites”, dit is een zeer moeilijk volkje en is zeer erg verwend. Hiervoor moet je dan ook de grootste soort stadsvoorzieningen bouwen en steeds kijken of ze tevreden zijn. Is dit niet het geval dan trekken de Elites weg uit je stad en gaat hoogstwaarschijnlijk je industrie ten onder omdat deze in een grote stad Elites nodig hebben. Als je nu alles gedaan hebt wat ik zei zou je stad normaalgezien goed moeten draaien. Als er iets niet lukt of als je nog vragen hebt kun je me contacteren via de “Contact” pagina bovenaan of kan je een vraag stellen op het forum onder de categorie “Games”. Veel succes en plezier met Cities XL 2011 en je stad. In ons Game subdeel van de website kan je screenshots vinden.

Geschreven door: Pieter Verschaffelt
All Rights Reserved © 2012 IFEMedia http://www.isearchfulledition.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *