web analytics

QT 1: Smartphones met een groter scherm: bruikbaar of niet?

De laatste jaren worden smartphones steeds groter, in 2010 zaten we met scherm tussen de 3,2″ en 4,0″, vandaag hebben we toestellen met een grootte van ten minste 4″ tot wel 5.5″ of nog groter. Maar past zoiets eigenlijk nog wel in onze broekzak en brengt het eigenlijk nog iets op? In deze Question Time gaan we dus even naar de mening van enkele mensen kijken. We vragen het aan enkele mensen die veel gebruik maken van smartphones en ook steeds het nieuwste topmodel in hun zak willen hebben. Ik ben op zoek gegaan naar deze mensen op een forum voor computerfanaten, dus deze mensen kennen er wel wat van.

De vraag is dus: “Smartphones met een groter scherm. Bruikbaar of niet?”

NEE: (Forumlid andre@home)

Heb je al met de broekenfabrikant gesproken…. Moeten de broekzakken aangepast worden….. ? Lijkt me niet super handig om in je broekzak te hebben. Als het er immers niet meer handig in past is het eigenlijk een tablet met 3G/4G en dat is een andere markt. Een tablet stop je niet snel in je broekzak… Heb je het met die visie wel eens bekeken wat de grenzen van de smartphone zijn?

Net zoals hij dus vermeld zijn ten eerste de broekzakken van een broek niet voorzien op de steeds groter wordende smartphones. Ten tweede is het inderdaad een feit dat een smartphone met een scherm van 6″ eerder een tablet is dan een smartphone.

NEE: (Forumlid The Dragon)

Ik heb een Nokia Lumia 800 en vind dat deze telefoon precies groot genoeg is. Wanneer ik een nieuwe ga bestellen wil ik dan ook bij dit formaat scherm blijven.

De Nokia Lumia 800 heeft een schermdiagonaal van 3.7″ wat we dus niet rekenen tot de grote smartphones. Aangezien The Dragon dit groot genoeg vindt is het duidelijk dat ook hij niet openstaat voor grotere toestellen.

NIET ECHT: (Forumlid Leo S)

Voor mij moet een telefoon vooral functioneel zijn en aangezien bellen nog steeds een van de belangrijkste functies van een smartphone is, moet deze vooral handzaam zijn. Dat betekent dus dat hij niet al te groot moet zijn. Ik heb zelf een iPhone 4S en deze kan ik nog prima met één hand bedienen. Ik heb al wat meer moeite om dit met een iPhone 5 te doen, laat staan met nog grotere telefoons. 

Voor mij hoeven de smartphones met een groot scherm dus niet zo…

Apple kiest ervoor om de iPhone niet erg groot te houden. Met een schermgrootte van 4″ behoort de iPhone 5 dan ook tot de middenklasse der smartphones. Voor de meeste mensen volstaat dit en is groter teveel. Apple is een bedrijf dat bekend staat om z’n eigen ideeën en heeft besloten dat smartphones van 4″ meer dan groot genoeg zijn. De iPhone 4S en ouder hadden zelfs slechts een scherm met een diagonaal van 3.5″. Je zou dus kunnen denken dat als Apple erin gelooft dat dit de ideale grootte is dit ook zo is, maar er zijn mensen die er anders over denken.

SOMS: (Forumlid Marc H)

Ik ben recentelijk overgestapt van een Galaxy Ace, (3,5″ 320 x 480 scherm), naar een HTC One X+ (4.7″ 1280×720). 

Ik heb lang getwijfeld over de grootte van het scherm, en de telefoon. De telefoon is best wel huge, en draagt niet fijn in een broekzak. 

Nu ben ik om meerdere redenen gewend om mijn telefoon aan mijn riem te dragen, maar deze grootte begint al soms onpraktisch te worden. Groter is, imho, gewoon niet praktisch meer.

Uit de reactie van Marc H kunnen we opmaken dat een grote smartphone soms wel voordelen heeft, maar aan de andere kant ook een hele reeks nadelen. Het ene al wat ergerlijker dan het andere. Een grote smartphone kan dan wel weer handig zijn voor games en films, het is vreselijk irritant om weg te stoppen. Als je een gewone broek draagt met normale zakken zal het maar juist lukken.

JA: (Forumlid Canonboy)

Ik vind een groot scherm zeker handig. Vooral als je wat ouder bent. En bij elk berichtje de leesbril moet trekken. En wat een helder beeld, geweldig gewoon. Ik heb nu een iPhone. Dat is een uitkomst voor jong en oud

Canonboy zegt dat een groter scherm erg bruikbaar is en zeker de moeite waard is voor mensen die al iets ouder zijn en dus een bril nodig hebben om een tekst te kunnen lezen. Want natuurlijk hoe groter het scherm hoe groter de letters.

Uit alle reacties die we hierboven besproken hebben kunnen we dus afleiden dat de meeste mensen toch neigen naar een kleiner toestel. Er zijn enkele voordelen van een grotere smartphone zoals verbeterde leesbaarheid en een voordeel voor films en games maar deze wegen bij de meeste mensen toch niet op tegen het grote nadeel van de draagbaarheid. Want bekijk het hoe je wil, een smartphone met een schermdiagonaal groter dan 4,5″ neem je niet zomaar overal naar mee. De phablets zoals een Galaxy Note II of dergelijke zijn dan zeker overkill en kunnen we eerder kleine tablets noemen. Stel je eens voor dat je met een toestel van 6″ aan je oor naar iemand moet bellen!

Geschreven door: Pieter Verschaffelt
All Rights Reserved © 2013 IFEMedia http://www.isearchfulledition.com

Met de zeer gewaardeerde medewerking van het Computer!Totaal forum en hun leden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *