web analytics

Verbruik minder energie

In deze workshop leg ik je uit hoe je minder energie kan verbruiken door middel van 10 tips.

1. Laat je computer ‘s avonds automatisch afsluiten
Ik heb op mijn computer een scriptje draaien dat ervoor zorgt dat de computer ‘s avonds om 11 elf uur automatisch uitgaat. Vroeger stond deze een hele nacht aan en verbruikte dat enorm veel stroom, maar dat kan je dus eenvoudig vermijden.

2. Koop geen scherm dat groter is dan wat je nodig hebt
Vele mensen kopen steeds grotere computerschermen maar weet wel dat grotere schermen meer stroom verbruiken. Koop dus steeds een scherm dat bij je past en niet groter is dan je echt nodig hebt.

3. Koop sneller een laptop of tablet
Als u van plant bent om een nieuwe computer te kopen kijk dan eens sneller of je het ook niet met een tablet of laptop kan doen ipv een desktop. Deze verbruiken namelijk veel minder stroom en zijn zelfs nog draagbaar.

4. Verlaag de helderheid van je scherm
Om minder elektriciteit te verbruiken kan je ook de helderheid van je scherm lager instellen. Soms is het zelfs comfortabeler aan je ogen om op een lagere helderheid te werken omdat het scherm dan minder licht geeft.

5. Kies voor een Mini-pc
Mini-pc’s worden vaak vergeten maar hebben ook enkele voordelen. Omdat ze kleiner zijn hebben ze minder plaats om warmte af te geven en worden ze dus bijgevolg gebouwd met veel efficiëntere en zuinige componenten.

6. Schakel je schermbeveiliging uit
Vroeger werden er vaak schermbeveiligingen gebruikt zodat het beeld dat op je monitor staat niet inbrandt, maar dit is met lcd- en led-schermen verleden tijd. Je kunt dus het beste je computer zo instellen dat deze in slaapstand gaat wanneer hij een tijdje niet gebruikt wordt omdat de screensaver vaak veel processorkracht nodig heeft en je scherm een hele tijd laat werken.

7. SSD
SSD’s zijn de harde schijven van de toekomst. Ze zijn veel sneller, kleiner en maken geen geluid. Nog een voordeel is dat ze minder stroom verbruiken dan traditionele harde schijven omdat ze geen bewegende onderdelen bevatten. Het verschil in energieverbruik is niet erg groot, maar alle beetjes helpen. Als u dus van plan bent om in de toekomst je computer te upgraden dan kan je het beste voor een SSD kiezen.

8. Efficiënte voeding
Niet iedereen is er zich van bewust dat de voeding van een computer ook zelf energie verbruikt. Zo hebben de beste en duurste voedingen een efficiëntie van grofweg 90%. Dit betekend dat er 10% van het vermogen dat je voeding levert onbruikbaar is (meestal wordt dit afgegeven als warmte). Goedkope computervoedingen hebben meestal maar een efficiëntie van zo’n 70% en soms nog veel minder. Een goede voeding kunt u herkennen aan het 80Plus-label. Dit label verzekerd u ervan dat de desbetreffende voeding een efficiëntie van meer dan 80% heeft. Dit kan een grote invloed hebben op het stroomverbruik van uw computer.

9. Overklok niet
Vele tweakers proberen het uiterste uit hun hardware te halen en gaan dan zaken zoals een processor en videokaart overklokken. Dit overklokken zorgt ervoor dat de hardware beter gaat presteren maar is niet risicoloos en zorgt ook voor een sterk verhoogd energieverbruik omdat alle onderdelen warmer worden en dus moet de koeling harder werken om alles in goede banen te leiden. De meeste hardware biedt genoeg zonder overklokken, dus doe dit dan ook niet.

10. Schakel randapparatuur uit
Iedere computer is wel verbonden met een printer of extra luidsprekers. Maar vergeet niet dat deze randapparatuur ook extra stroom nodig heeft. Schakel deze dus uit wanneer je je computer niet gebruikt. Dit kost slechts een kleine moeite en kan het energieverbruik drastisch verminderen.

Geschreven door: Pieter Verschaffelt
All Rights Reserved © 2013 IFEMedia http://www.isearchfulledition.com

Minder energie verbruiken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *